Tandheelkunde

Een gezonde mond voor een gezond lichaam

In onze kliniek besteden we veel aandacht aan tandheelkunde bij huisdieren. We weten immers dat 4 op de 5 honden en 2 op de 3 katten last heeft van het gebit. Sterker nog, ze hebben niet alleen last van hun gebit, we weten uit vele studies dat ontstekingen in de mond grote impact hebben op de overige organen! Een gezonde mond is dus belangrijk voor een gezond lichaam.

 

Wij mensen weten maar al te goed hoe pijnlijk een ontsteking in onze mond is. Slaan we hierdoor onze maaltijden over? Nee! Wel bellen we de tandarts en willen we graag zo snel mogelijk geholpen worden. Onze huisdieren laten ons meestal niet duidelijk zien dat ze ontstekingen hebben in hun mond of last hebben van hun gebit. Ze blijven eten en vrolijk. Hoe vaak horen we eigenaren niet zeggen: “Ik denk niet dat hij pijn heeft want hij eet nog.” Dit is een groot misverstand! Dieren met pijn eten nog, net als wij.

Onze dierenartsen en paraveterinairen zijn getraind in het herkennen van een goede mondgezondheid maar ook van de eerste tekenen die erop wijzen dat er iets niet goed gaat met de mondgezondheid van uw huisdier. Ze herkennen afwijkingen aan het gebit en in de mondholte en adviseren u over de verschillende behandelingsmogelijkheden.

In onze modern uitgeruste tandheelkunde behandelkamer, voeren wij zeer uiteenlopende gebitsbehandelingen uit. Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos heeft naast haar studie diergeneeskunde, ook de Europese opleiding tot tandheelkundig dierenarts gevolgd. Dit is bijzonder want er zijn op dit moment slechts 29 tandheelkundig dierenartsen in Nederland.

Alle gebitsbehandelingen vinden onder narcose plaats. Zonder narcose is het onmogelijk om alle tanden en kiezen in de mond van een dier goed te bekijken, te beoordelen en te behandelen. We kunnen huisdieren nu eenmaal niet vragen om rustig stil te liggen met hun mond open terwijl we met instrumenten aan hun tanden en kiezen voelen. 

Wij maken veel dentale röntgenfoto’s om te beoordelen of tanden en kiezen gezond zijn. Met ons blote oog zien we namelijk alleen de kroon van een element. Alles wat zich onder het tandvlees afspeelt, wordt aan ons oog onttrokken. Zonder röntgenfoto’s zouden we niet weten of er kieswortelabcessen zitten, tandresorptie of hoe ernstig het kaakbot ontstoken is bij parodontitis.

Gebitsbehandelingen die wij in onze kliniek uitvoeren zijn onder andere: professionele gebitsreinigingen, extracties, behandeling bij parodontitis, sealen en restauraties. Honden en katten met afwijkende stand van het (melk) gebit, persisterende melkelementen bij pups, problemen met wisselen van het melkgebit, we zien deze aandoeningen vaak. Daarnaast behandelen wij veel katten met stomatitis en resorptie laesies en voeren we totale extracties uit. 

Wij behandelen niet alleen onze eigen patiënten maar krijgen ook veel patiënten doorverwezen vanuit andere dierenklinieken.

Per 1 oktober 2023 is Esther Vamos niet meer werkzaam als tandheelkundig dierenarts op onze kliniek. Zij gaat zich volledig richten op het onderwijzen van collega dierenartsen en paraveterinairen op het gebied van de veterinaire tandheelkunde.

Voor meer informatie over tandheelkundige behandelmogelijkheden, bel of mail ons gerust. Kijk op de site van Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde voor meer informatie over verschillende aandoeningen.